Hírek a szőlő- bor ágazatból

A Szőlő- Bor Termelői Csoport Szövetségének ülése

A Szőlő- bor Termelői Csoport Szövetsége 2016. augusztus 26.-án Balatonbogláron tartotta a szüret előtti évenként rendszeres tanácskozását.

Az ülésen áttekintették a 2016. évi szüreti kilátásokat, és a kapcsolatos piaci kilátásokat. Sajnálattal állapították meg, hogy a kormányzati intézkedések ellenére nincs kellő piacvédelme a hazai szőlőtermelőknek, és a szőlő felvásárlási árakat továbbra is a hazai szabályozásnak nem mindenben megfelelő olasz borimport szorítja le.

Áttekintették a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által közzétett stratégiai dokumentumot is. A részletes észrevételeket közvetlenül, illetve a HANGYA Szövetkezeti Együttműködésen keresztül kívánják eljuttatni, de összességében megállapították, hogy a dokumentum nem határoz meg világos stratégiai célokat, így az eszközök is pontosítást kívánnak.

Az ülés résztvevői tájékoztatást kaptak a Kárpát- medencei hagyományos és új nemesítésű magyar szőlőfajtákból készült Borok és Pezsgők XV. Országos Versenyének felhívásáról, és az azt követő fórumról. (A felhívás, és meghívó a csatolmányban tekinthető meg.)