BÉSZ

Meghirdették a termelői csoport támogatási jogcímet!

 Megjelent a Termelői csoportok és szervezetek létrehozását támogató felhívás

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” elnevezésű (VP3-9.1.1.-17 azonosító jelű) felhívás.

A támogatási kérelmek benyújtására 2017. május 2. napjától 2019. április 30. napjáig van lehetőség.

Közgyűlés 2017

 Szakmai programmal összekötött közgyűlést tart a HANGYA

A HANGYA éves rendes közgyűlésére 2017. március 7.-én 9 45 órai kezdettel kerül sor a Hotel Benczúrban.
A közgyűléshez kapcsolódó szakmai programban olyan témák kerültek napirendre, ami valamennyi termelői együttműködés érdeklődését felkeltheti. Az agrártámogatások kifizetésének új rendszere, valamint a munkaerő-gazdálkodással összefüggő újabb kormányzati lépések a szövetkezetek, és tagjaik mindennapi életének meghatározó elemei. Az ezt követő szakmai fórum keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara integrációs szerződésekkel kapcsolatos anyaga kerül megvitatásra.

Konferencia a termelői csoportok támogatási jogcím helyzetéről

Lesz- e még idén pályázati felhívás?

 A HANGYA Szövetkezeti Együttműködés a Gabonatermesztő Termelői Csoportok Szövetségével közös rendezvényen tekintette át a jogcím meghirdetésének helyzetét. A rendezvényen a résztvevőket  Kis Miklós államtitkár tájékoztatta az egyeztetések helyzetéről, aminek eredményeképpen információi szerint a pályázati felhívás megjelenése 2017 januárban várható.

Lesz támogatás a termelői összefogásra?

 Előrelépés a termelői csoportok ügyében

A július 8.-től hatályos 127/2016 Korm. rendelet eltörölte a 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Programban szereplő - termelői csoport jogcím keretében elérhető - támogatás felhasználásának egy korábbi kormányrendeletben rögzített korlátozását. A kormányrendelet, és az FM szabályozás ellentmondásának megszüntetését szervezetünk 2015 novemberében kezdeményezte (ld. csatolmány), így az új kormányrendeletet örömmel üdvözöljük.

Termelői csoportok, TÉSZ-ek NAK tagdíja

 NAK válasz a tagdíj ügyben tett tájékoztatásunk kapcsán

Március 19-én 18:27-kor érkezett válasz a március 12.-én honlapunkon is közzétett levelünkre. Az abban foglalt tájékoztatásunk megerősítése mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívta a figyelmet, hogy a kiegészítő adatszolgáltatás (a szükséges táblázat a március 12.-i hírünk csatolmányában megtalálható!) válaszukban leírtak szerinti teljesítésének a jogvesztő határideje az igazgatói levélben nem pontosítottan e hét vége, azaz péntek, illetőleg feltételezhetően vasárnap 24:00. A NAK igazgatójától kapott levél a csatolmányban olvasható.

Kamarai küldöttértekezlet

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlést tartott

A küldöttgyűlés szavazott az alapszabály módosításáról, amelyen belül egyhangúan elfogadta a tagdíjfizetéssel kapcsolatos változtatásokat.A HANGYA korábbi kezdeményezését elfogadva a regisztrált termelő szervezetek a tagjaiktól felvásárolt termés nettó árbevételét a tagdíj megállapítására vonatkozó árbevételükből levonhatják.

A HANGYA az OMÉK 2013 kiállításon

Az OMÉK 2013 nyitónapján, 2013. szeptember 18.-án 14 00 órai kezdettel a HANGYA konferenciát szervez "SZÖVETKEZETEKKEL GAZDAGODNI" címmel. A konferencia helyszíne a Hungexpo I. épület Kerámia terme. A tanácskozás célja: új jogi, közgazdasági és pénzügyi környezet kialakítása a vidék jövőjéért, különös tekintettel a szövetkezeti integráció és ágazatközi kapcsolatok fejlesztésére.

A rendezvény szervezője, a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése az "A" pavilon 303/c  standon szeretettel várja a látogatóit az OMÉK 2013 kiállítás időtartama alatt (2013. szeptember 18-tól 22-ig., 10.00-19.00 óráig)

A nyitó napon sorra kerülő konferencia részletes programja:

Kezdeményezés termelői együttműködéseket sújtó szabályozás megszüntetésére

 Kezdeményezés

termelői együttműködést érintő méltánytalan szabályozások megszüntetésére.

A termelők közös üzleti tevékenységét jelentős mértékben hátráltatja az a szabályozási szemlélet, amely figyelmen kívül hagyja, hogy a tagok által tulajdonolt TCs-k, TÉSZ-ek, beszerző és értékesítő szövetkezetek árbevételében a tagoktól átvett - és velük az értékesítés során non-profit jelleggel elszámolt- áru értéke ugyanúgy adózási, tagdíjfizetési alapként jelentkezik, mint a tagokéban. Ennek a lényegében termelőket sújtó kettős fizetési kötelezettség megszüntetése érdekében több kezdeményezésünk született kormányzati szervek felé. A törvényi szabályozás érvényesítése érdekében az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnökéhez a következő levéllel fordultunk.