Országos Szövetkezeti Tanács

A 100. Nemzetközi Szövetkezeti Nap

A szövetkezetek jobb világot építenek

Július első hétvégén a szövetkezetek világszerte a szövetkezetek 100. nemzetközi napját (#CoopsDay) ünneplik. Az Országos Szövetkezeti Tanács az ünnepi rendezvényt július 1.-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartotta. A rendezvényen dr. Szabó Zoltán főtitkárunk az OSZT által alapított Szövetkezeti Érdemrend kitüntetést vette át.

Együtt jobban építjük újjá!

Nemzetközi Szövetkezeti Nap

Július első hétvégéhez kapcsolódóan kerül sor évről évre a Nemzetközi Szövetkezeti Nap megünneplésére. Idén a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségének 99., az ENSZ 27. eseményére kerül sor, melynek jelmondata: Együtt jobban építjük újjá.! Az SZNSZ ezzel kapcsolatos felhívása, programjai a következő linken érhetők el: https://www.ica.coop/en/media/library/statement/99th-ica-international-…

Idén július 3. a szövetkezeti világnap

A Szövetekezetek Nemzetközi Szövetségének felhívása

Július 3-án a Szövetkezetek Nemzetközi Napját (#CoopsDay) a "Közösen jobban újraépíteni" címmel ünnepeljük. A szövetkezetek világszerte bemutatják, hogy miként válaszolnak szolidaritással és ellenálló képességgel a COVID-19 világjárvány okozta válságra, és hogyan kínálnak a közösségeknek emberközpontú és környezetileg igazságos helyreállítást.

Merre tovább szociális szövetkezetek?

A szociális szövetkezeteknek is betett a járvány

Az Opten kft. a Piac és Profit c. lapban tett közzé egy elemzést- https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-szocialis-szovetkezeteknek-is-bet… - kiemelve, hogy folytatódik a szociális szövetkezetek számának csökkenése, és valószínűleg a koronavírus járvány gazdasági hatása is ráerősített erre a folyamatra.

Július 4. Szövetkezeti Világnap

Szövetkezeti Világnap a koronavírus árnyékában

Július első szombatján a világ a szövetkezőket ünnepli az ENSZ 1992-es határozata alapján. Idén a hazai megemlékezésre az OSZT elnökének kezdeményezésére egy későbbi időpontban kerül sor. A szövetkezők ezévi aktuális üzenetét ugyanakkor a virtuális tér lehetővé teszi, ezért a Szövetkezetek Nemzetközi Szervezete által közzétett tematikus gondolatot, és az SZNSZ elnökének üzenetét  szövetkezeti üdvözlettel a csatolmány útján teszzük közzé.   

Szövetkezeti ünnep 2019

Nemzetközi Szövetkezeti nap 2019

A 175 éve elindult szövetkezeti mozgalom évente sorra kerülő eseménye, a Szövetkezeti Világnap magyarországi rendezvényét az Országos Szövetkezeti Tanács július 5.-én tartotta. A nemzetközi szintű esemény szlogenje a szövetkezetek foglalkoztatásban betöltött méltányos szerepére utal szlogenjével: „Szövetkezetek a tisztességes munkáért”.

Közgyűlés után

Elnökségi ülést tartott a HANGYA

A június 13.-án tartott ülésen az elnökség értékelte a május végén tartott közgyűlés tapasztalatait, összegezte az ebből fakadó teendőket.
Döntött az elnökség arról, hogy a nemzetközi szövetkezeti napon átadásra kerülő OSZT elismerésre Csizmadia György alelnököt javasolja.

A szövetkezetekről a „Szenvedélyünk, Tusványos!” rendezvényen

Szövetkezetek - a közösségépítés eszközei

Első ízben szerepelt a szövetkezetek témája a Bálványosi Nyári Szabadegyetem programjában. A 2018. július 25.én tartott „Szövetkezetek - a közösségépítés eszközei” c. programban Kósa Lajos az OSZT elnöke, Novák Katalin, az EMMI államtitkára, Patay Vilmos OSZT alelnök, a HANGYA elnöke, Fiák István OSZT alelnök, a DIÁK-ÉSZ elnöke az érintett szövetkezeti szektor bemutatása mellett a fórumon a szövetkezetek közösségépítésben játszott szerepéről beszéltek.