Gazdák kontra EU

Cselekvésre kényszerítették az EU Bizottságot a tüntetések!

Az Európai Bizottság március 15.-én a közös agrárpolitika (KAP) egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatára tett javaslatot, amellyel az egyszerűsítést, ugyanakkor az uniós mezőgazdaság és élelmiszeripar erős, fenntartható és versenyképes politikájának fenntartását kívánja elérni.

A KAP-ban érvényesített termelési feltételrendszerrel és a KAP stratégiai tervekkel kapcsolatos javaslatok célja, hogy csökkentsék az uniós mezőgazdasági termelők számára az ellenőrzésekkel kapcsolatos terheket, és nagyobb rugalmasságot biztosítsanak számukra bizonyos környezetvédelmi feltételrendszereknek való megfelelés tekintetében. A nemzeti közigazgatásoknak is nagyobb rugalmasságot biztosítanak bizonyos előírások alkalmazása terén.

Ennek érdekében a Bizottság a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is megküld egy vitairatot, amelyben számos intézkedést vázol fel a mezőgazdasági termelők helyzetének javítására az élelmiszer-ellátási láncban. A lehetséges intézkedések listáját a Tanács következő ülésén a mezőgazdasági miniszterekkel megvitatják. A lehetséges intézkedésekről a tagállamokkal is többféle formában  fognak tárgyalni, mindenekelőtt a március 26-án esedékes Mezőgazdasági Tanácson.

A Bizottság közleményének részleteit, és a jogi javaslatot a csatolmányok tartalmazzák.

Forrás: DG Agri honlap, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_24_1493

Csatolmány Méret
kap_igazitasrol_kozlemeny_2024-03-15.docx 15.42 KB
com_2024_139_0.pdf 305.17 KB