Lesz-e gabonastop az ukrán termékekre?

Kompenzáció a gazdák veszteségére

Október 1-től igényelhetik a gazdák az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Hozzátette, a tárca célzott felhasználás figyelembevételével határozta meg a piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű 15,9 millió eurós kártalanítás igénybevételi feltételeit.  Ezzel összefüggésben a Magyar Közlöny  129.-es - 2023. szeptember 13.-i - számában két agrárminiszteri rendelet jelent meg.

Az 53/2023. (IX. 13.) AM rendelet az Ukrajnából származó kukorica megnövekedett behozatala miatt a mezőgazdasági termelőket érintő gazdasági veszteségek kompenzációját, az 54/2023. (IX. 13.) AM rendelet a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjét szabályozza. A rendeletek szövege az alábbi linken érhető el:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/15cb808c782394fa4902bcccb92e31175…

A HANGYA vezetése szükségesnek tartja a termelők összefogásával létrejött szövetkezetek piaci helyzet stabilizálására vonatkozó stratégiának a MAGOSZ-szal összehangolt kialakítását, ezért sürgős találkozót kezdeményezett Jakab István elnök úrral.

A mostani kormányzati intézkedések további részletei a https://kormany.hu/hirek/oktobertol-lehet-igenyelni-az-ukran-gabonaimpo… linken keresztül érhető el.