Vidékfejlesztés start!

Elkészült az agrár- és vidékfejlesztési támogatások a pályázati menetrendje.

Dr. Nagy István miniszter a közösségi oldalán tette közzé a 2027-ig tartó magyar KAP Stratégiai Terv alapján a gazdák rendelkezésére álló csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás elérhetőségének tervét.

Eszerint 2024. elejétől megkezdődik az új agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek meghirdetése, melynek 69 kiírásból álló menetrendje a következő linken
(https://cdn.kormany.hu//uploads/sheets//e/e3/e36/e3669cebdaea00e6213694…) érhető el. A tervek külső körülmények miatt kis mértékben módosulhatnak. A jövő év végéig tervezett menetrend kialakítását nem írja elő jogszabályi kötelezettség, de a jelenlegi nehezebb gazdasági, piaci és finanszírozási környezetben az érintettek számára fontos a tervezhetőség és kiszámíthatóság. Valamennyi támogatási konstrukció esetében széleskörű szakmai egyeztetést folytat a tárca, kikéri valamennyi érintett szakmai szervezet és intézmény javaslatait, véleményét.

A tárcavezető tájékoztatása szerint az első pályázat meghirdetése 2024. februárjától indulhat, elsősorban az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó konstrukciókkal. Márciusban jelenhet meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagja, amely magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat.
Ugyancsak tavasz elején tervezi a tárca azokat az ökológiai szempontból fontos földhasználat-váltást segítő támogatásainkat elindítani, amelyekhez utána többéves fenntartási támogatás igénybe vételének lehetősége is megnyílik, míg a termelői csoport intézkedés meghirdetése 2024 májusra várható. Nyárra készülhet el a generációváltást segítő felhívás, míg ősszel jelennek meg a vidékfejlesztési pályázati konstrukciók. Mindezek mellett az év végére egy újabb beruházási pályázati csomag meghirdetésére kerül sor, amely a precíziós gazdálkodást vagy éppen terménytisztítás-szárítás technológiai megújulását segíti. 

Forrás: https://kormany.hu/hirek/jovo-ev-elejen-indulnak-az-uj-agrar-es-videkfe…